Informatie voor artsen

Bij een functionele mononier kan hyperfiltratieschade van de glomeruli optreden, hetgeen zich uit in hypertensie en/of albuminurie, voordat er nierfunctiestoornissen optreden. Derhalve adviseren wij jaarlijkse follow-up van de bloeddruk en proteinurie. Tevens geldt het advies om elke 5 jaar de nierfunctie te controleren, en een echo van de mononier te herhalen (zie Schreuder MF, Pediatr Nephrol 2018;33:595-604). Bij een verhoogde bloeddruk en/of eiwit verlies in de urine, adviseren wij om de nierfunctie ten minste jaarlijks te controleren.

Voor kinderen met een mononier zijn er geen specifieke leefregels. Er is geen noodzaak tot dietaire beperkingen, wel is voor een ieder beperkt gebruik van zout verstandig. Ook zijn er geen beperkingen in de keus van een sport. Wel zal een niercontusie/beschadiging eerder een probleem vormen, zodat het verstandig lijkt niet voor een contactsport zoals boksen te kiezen.

Indien u patiënten met een mononier onder controle hebt (gehad) komen wij graag via u met hen in contact. Als u contact opneemt met een van de onderzoekers kunnen we in overleg beslissen wat de beste manier hiervoor is. U kunt rechtstreeks contact opnemen met arts-onderzoeker Sander Groen in ’t Woud via sander.groenintwoud@radboudumc.nl of door het invullen van het contactformulier op de website.

Contact

Neem contact met ons op via het contactformulier of door te mailen naar mononier.hev@radboudumc.nl