Onderzoekers

Sander Groen in t Woud

Sander Groen in ‘t Woud

Mijn naam is Sander Groen in ’t Woud en in juni 2018 ben ik gestart met werken aan de SOFIA studie. Al vroeg in mijn studie Geneeskunde in Nijmegen kwam ik in aanraking met verschillende aangeboren afwijkingen en zag ik welke onzekerheid dit met zich mee brengt voor ouders. Dit motiveert mij enorm om zoveel mogelijk van de vragen die zij hebben te beantwoorden. Het mooie vond ik echter dat de meeste kinderen met een aandoening zichzelf helemaal niet bijzonder vinden en precies hetzelfde willen als alle kinderen: spelenderwijs de wereld ontdekken. Als arts-onderzoeker hoop ik een bijdrage te kunnen leveren aan een zo normaal mogelijk leven voor deze kinderen. Mocht u ideeën of vragen hebben, neem dan vooral contact op via sander.groenintwoud@radboudumc.nl!

Loes van der Zanden

Ik ben Loes van der Zanden, onderzoeker in het Radboudumc. Ik heb Biomedische Wetenschappen gestudeerd in Nijmegen, en sinds mijn afstuderen in 2006 ben ik betrokken bij de opzet van de AGORA data- en biobank. Deze biobank maakt onderzoek naar de oorzaken van aangeboren aandoeningen mogelijk, wat normaal gesproken moeilijk is omdat de meeste aandoeningen zo weinig voorkomen. Behalve naar de oorzaken kijken we tegenwoordig ook steeds meer naar de prognose, dus of we het verloop van een aandoening kunnen voorspellen. Het is natuurlijk interessant om te weten waarom sommige kinderen een bepaalde aandoening krijgen, maar als we eerder kunnen voorspellen hoe het verloop van een aandoening zal zijn, kunnen we er mogelijk echt iets aan doen om het te verbeteren.

Michiel SchreuderMichiel Schreuder

Ik ben Michiel Schreuder, kinderarts-kindernefroloog in het Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis. Al tijdens mijn studie Geneeskunde aan de VU in Amsterdam heb ik onderzoek gedaan naar het hebben van een mononier. In het VUmc ben ik opgeleid tot kinderarts en ben ik gepromoveerd in 2006 op verstoring van de nieraanleg, waaronder de mononier. Mijn opleiding tot kindernefroloog heb ik via Rotterdam en Londen afgerond in Nijmegen, waar ik inmiddels al diverse jaren met veel plezier werk.

Het is me altijd blijven verbazen waarom het zo anders is als je geboren wordt met een mononier dan als je als volwassene een nier doneert. Het laatste zijn we altijd zeer dankbaar voor, en dat levert ook maar weinig nierschade op. Zo anders dan bij kinderen! Om dat te bekijken hebben we met de KIMONO studie eerder de grootste groep kinderen met een mononier bijeengebracht. En daaruit bleek dat er toch regelmatig nierschade voorkomt, ook op de kinderleeftijd! Maar waarom? Dat wil ik weten, want dan kunnen we het wellicht gaan voorkomen.

Contact

Neem contact met ons op via het contactformulier of door te mailen naar mononier.hev@radboudumc.nl