Terugblik op 2018

Terugblik op 2018

7 januari 2019. Het jaar 2018 zit er op en zoals op veel plekken betekent dat ook voor ons een gelegenheid tot een terugblik. Nadat op 1 juni 2018 de SOFIA studie echt van start ging, zijn we halverwege augustus begonnen met het vragen van deelnemers voor de studie. Veel kinderartsen gaven direct aan mee te willen werken en daardoor konden we snel veel deelnemers benaderen. Dit heeft ervoor gezorgd dat we eind december al op ruim 420 deelnemers zaten, een heel eind op weg naar de 600 deelnemers die we minimaal nodig hebben. In 2019 hopen we deze lijn door te trekken zodat we aan het einde van het jaar genoeg deelnemers hebben.

Ondertussen zitten andere onderzoekers niet stil. Afgelopen jaar zijn er meerdere artikelen geschreven over het belang van het controleren van kinderen met een mononier. Tevens heeft een Braziliaanse onderzoeksgroep een predictiemodel (voorspellend model) gemaakt waarmee kinderen onderverdeeld kunnen worden in groepen met een hoog en laag risico op nierproblemen. Dit is ook één van de doelen van de SOFIA studie. Daarom zullen wij gaan onderzoeken of dit model inderdaad een goede onderverdeling maakt, en of we een model kunnen ontwikkelen dat nog beter werkt. Het feit dat andere onderzoekers hier ook mee bezig zijn geeft in ieder geval aan dat ook anderen het belang van zo’n model zien.

Tot slot willen wij met dit bericht ook de kans nemen om iedereen te bedanken die ons het afgelopen jaar heeft geholpen met de SOFIA studie. We wensen iedereen een goed 2019 en hopen zelf weer een mooie stap te kunnen zetten met het onderzoek.

(Foto: RTV Noord)