Promotie Sander Groen in ’t Woud

Promotie Sander Groen in ’t Woud

Op woensdag 8 november 2023 om 10u30 precies zal arts-onderzoeker Sander Groen in ’t Woud promoveren op de SOFIA studie. In deze studie heeft hij gekeken naar de oorzaken en gevolgen van een (aangeboren) mononier. De verdediging zal plaatsvinden in de Aula van de Radboud Universiteit te Nijmegen. Alle belangstellenden zijn welkom bij de verdediging en aansluitende receptie. Het is ook mogelijk om de ceremonie te volgen via een livestream op www.ru.nl/aula/livestream.

Hieronder vindt u een samenvatting van het proefschrift. De volledige versie kunt u downloaden via deze link: https://www.mononier.nl/wp-content/uploads/2023/09/Groen_In_T_Woud_Thesis.pdf. Als u een gedrukt exemplaar zou willen ontvangen kunt u contact opnemen via mononier.hev@radboudumc.nl

Samenvatting:

Elk jaar worden in Nederland 80- 100 kinderen geboren met een maar één nier, een mononier. Het is onduidelijk waardoor dit wordt veroorzaakt. Maar voor ouders is dit wel een belangrijke vraag. Dit proefschrift laat zien dat verschillende factoren een rol kunnen spelen, zoals kleine genetische veranderingen en dingen waar de moeder aan blootgesteld wordt tijdens de zwangerschap. Ook de combinaties van deze factoren zijn belangrijk. Waarschijnlijk is er niet één enkele oorzaak voor deze aandoening bij de meeste kinderen.

Daarnaast is bekend dat het risico op nierschade verhoogd is bij kinderen met een mononier. Maar hoe hoog is niet duidelijk en er is weinig informatie over risicofactoren hierop. In dit proefschrift werd aangetoond dat driekwart van de kinderen met een mononier tekenen van nierschade ontwikkeld tijdens de kindertijd. Een belangrijke risicofactor was het hebben van overgewicht, wat een extra aandachtspunt is voor de ouders en artsen van deze kinderen.