Gegevens verzamelen en eerste analyses

Gegevens verzamelen en eerste analyses

Na onze vorige update ziet de wereld er heel anders uit. Inmiddels heeft het coronavirus namelijk een hoop veranderd. In ieders dagelijks leven, maar zeker ook in het ziekenhuis en het onderzoek wat daar plaatsvindt. Sinds enkele weken is al het onderzoek binnen het ziekenhuis in principe stilgelegd. Alleen de hoogst nodige dingen gaan nog door. Voor ons betekent dit ook dat we niet volledig door kunnen met het onderzoek.

Gelukkig was onze inclusie van patiënten al bijna afgerond en op de afbeelding kunt u zien dat we al boven de 1000 deelnemers zijn gekomen. We nemen nu geen nieuwe deelnemers meer aan. Wel vragen wij mensen die deelgenomen hebben, maar nog niet alles teruggestuurd hebben om dit nog te doen. Bijvoorbeeld als u de vragenlijst nog niet hebt ingevuld of het speeksel nog niet opgestuurd. Als het goed is hebt u daar al bericht van ons over ontvangen; als u geen herinnering hebt gehad kunt u er vanuit gaan dat alles goed is ontvangen en verwerkt.

Daarnaast zijn we inmiddels begonnen met het analyseren van de vragenlijsten. De meeste deelnemers hebben een online vragenlijst ingevuld en de papieren vragenlijsten zijn inmiddels ook gedigitaliseerd. Dat betekent dat het vanuit huis mogelijk is om dit stuk van het onderzoek voort te zetten. Alle vragenlijsten worden op dit moment verwerkt tot een database waarmee we onze vragen kunnen gaan beantwoorden.

Andere onderdelen van de studie zijn helaas lastiger nu. Zo is het laboratorium druk met corona en voeren zij zo min mogelijk ander onderzoek uit. Het analyseren van de DNA monsters is dus niet mogelijk op dit moment. Ook is nog niet van alle deelnemers de medische informatie verwerkt. Omdat veel artsen nu druk zijn met corona verloopt ook het verzamelen van deze gegevens minder snel dan gehoopt, maar ondertussen is het grootste deel van de gegevens gelukkig binnen.

We hopen ondertussen van harte dat u deze periode zonder gezondheidsproblemen door bent gekomen en dat we de komende tijd verdere versoepeling van de maatregelen zullen zien. Uiteindelijk verwachten we, ondanks wat vertraging, toch al onze oorspronkelijke onderzoeksvragen te kunnen gaan beantwoorden.

Mocht u vragen hebben over de studie kunt u zoals gewoonlijk contact opnemen via het contactformulier of via mononier.hev@radboudumc.nl.